Villa Strömsfors – en kärlekshistoria

Strömsfors bruk har anor från mitten av 1800-talet då bröderna Salomon och Anders-Josef Larsson började tillverka glas, tändsticksaskar och järn vid ån Assman i Svenljunga. Etiketteringsmaskinen ”Svenske” tillverkades också här och satte Strömsfors på kartan Brukspatron David Nylander lät bygga Villa Strömsfors som stod klar 1908. David och hustrun Davida fick under sin tid på Villa Strömsfors se samhället blomstra. Bruket drevs sedan av samma släkt fram till 1975 då det lades ned. Villan fick förfalla.

2014 köpte Hökerum Bygg Villa Strömsfors och en varsam restaurering tog sin början, såväl utvändigt som invändigt. I byggnaden fanns vackra material av hög kvalitet som ekpanel, järnspisar, kakelugnar och handgjort kakel. Jugendarkitekturen, färgnyanserna och den gamla atmosfären har man velat lyfta fram och återskapa. Med stor kärlek och omsorg har Villa Strömsfors fått nytt liv och fungerar idag som arena för event, möten, middagar, familjehögtider och konferenser. 

 

Johan Albin Starrén, min gammelfarfar hade en skomakarverkstad i Strömsfors, så sedan barnsben har jag sprungit förbi det gamla huset, lekt i de omkringliggande skogarna. Jag har fantiserat och undrat om husets historia och vad som hänt innanför väggarna. Har man dansat på borden och fått kristallkronorna att gunga? Vilka historier har skrivits och glömts under åren. Vad har det tisslats och tasslats om bakom draperierna eller i det gamla bondköket?

En vacker vårdag 2014 ringer Maria Ståhl på Hökerum Bygg de nya ägarna och erbjuder oss på Oddbirds att få bli en del av restaureringen, av återuppbyggnaden.

Det var otroligt häftigt för mig, nästan som en kärlekssaga som tog sin början. Eller ska jag säga fortsatte och blev sann?

Under två års tid renoverades villan och i sep 2016 stod den färdig.

Nu jobbar jag deltid i Villan! Jag gör allt ifrån att bädda sängar, rensa ogräs, ordna event,

husvisningar, dukningar och möta människor!

Välkommen bort! www.villastromsfors.se

Foto: Katrin Bååth @katrinbaath